История на курорта Златни пясъци

назад


История на курорта Златни пясъци

 

Златни пясъци е сред най-популярните летни дестинации в страната. Всяка година хиляди туристи избират курорта, за да прекарат своята лятна почивка в някой от многобройните хотели в Златни пясъци ол инклузив. Хората, които търсят СПА хотели в България, аквапаркове често се спират на този комплекс за своята пълноценна ваканция край морето. Златни пясъци е най-големият морски курорт в северната част на страната ни и предлага многобройни възможности за отдих и всякакви развлечения.


Каква е обаче историята на това така популярно и оживено място? Днес ще ви разкажем малко повече за това:


Легендите за Златни пясъци
Изборът на красивото име на курорта далеч не може да се определи като случайно. Според легендите крайбрежието било любимо място на пиратите и перфектно скривалище, където те заравяли своите откраднати съкровища. Земята решила да отмъсти на разбойниците и превърнала златото в сияен златист пясък, на който се радваме и сега.
Друга интересна история е тази за „почистването“ на земите край комплекса от многобройните змии, които обитавали местността преди застрояването й. За да се справят с влечугите, специалисти поръчали таралежи от Албания, които били хвърлени от самолет над курорта. Това е легенда, която персонала на комплекса и жителите на град Варна разказват на гостите си и до днес.
Любопитен факт за местността е, че в миналото на територията на Златни пясъци е имало сладководно езеро, обитавано от водни костенурки, което е било една от големите забележителности там.


История на създаването на Златни пясъци

Разположен на 20 километра северно от морската столица Варна, Златни пясъци е един от най-любимите и посещавани курорти у нас. Идеята за създаването му се заражда още в 50-те години на 20-ти век, а построяването на адекватна база, която да приема туристите отнема едно десетилетие.
Златни пясъци е изграден с идеята да оползотвори своя максимален природен потенциал и да предостави възможност за активен семеен и балнеолечебен туризъм. Първоначално комплексът е създаден от двуетажни хотелчета по плажната ивица, а по-късно се появяват и по-големите сгради и заведения.
Строителството на курорта приключва през 1966-та година, след което започва налагането му като нова и привлекателна европейска дестинация. Курортът бързо добива популярност и е посещаван от родните туристи и известни чуждестранни гости като Юрий Гагарин.


Природни особености на Златни Пясъци
Курортът се слави с един от най-дългите плажове с фин пясък, обширен залив и кристални морски води, които всяка година привличат хиляди любители на летните удоволствия и предпочитат да прекарат своята почивка на море в България. Местността предоставя максимално удоволствие за сетивата, благодарение на прекрасното съчетание от девствена гора и обширна плажна ивица. Хубавото време започва още през месец май и често завършва в дните през октомври. Активният туристически сезон се разпределя в месеците юни, юли, август и първите седмици на септември.


Курортът Златни пясъци днес
Днес Златни пясъци е частен курорт, където са разположени над 90 хотела, разнообразни заведения, барове, дискотеки, ресторанти, места за спорт и различни развлечения за всеки вкус. Реновирането на обектите и подобряването и обогатяването на инфраструктурата с нови хотели, атракции и места за отдих, забавления и едни от най-добрите спа хотели в България през последните години налага все по-убедително Златни пясъци като сериозна дестинации за почивка на туристи от целия свят.
Златни пясъци е перфектното място за лятна ваканция, предоставящо всевъзможни удобства и забавления на своите гости. Освен с прекрасните си природни дадености, курортът очарова посетителите си с възможности за практикуване на различни спортове и дълги разходки по плажа. Независимо дали сте почитатели на шумните забавления или предпочитате спокойствието, Златни Пясъци може да ви предложи всичко, от което се нуждаете за една пълноценна лятна почивка на българското Черноморие.