Тайните на Северното Черноморие

назад


Тайните на Северното Черноморие

Малко се говори за Северното Черноморие, а заклетите му привърженици може би и предпочитат да остане така. Колкото по на север отивате, толкова по-широки и диви стават плажовете и толкова по-тихи тълпите. Северното ни Черноморие е като мистериозна самодива, която се разкрива само на избраниците си и чието сърце е трудно на спечелване. Ако сте избрали за лятната си почивка хотел на Златни пясъци, имате възможност да откриете тайните на това райско кътче.


Загадъчният дом на монасите отшелници
Аладжа манастир се намира съвсем близо до хотелите на Златни пясъци, над курорта, скрит сред величествената гора на природния парк, за който малко известен факт е, че е втория официално обявен парк в България, още през 1943г. Историята на Аладжа манастир се основава най-вече на предания. Няма точни данни кой и кога е изградил скалните пещери, които по-късно ще се превърнат в килии на монасите отшелници – знае се обаче, че те са потърсили аскетично уединение там едва след като християнството е официално прието в България. Една от мистериите е свързана с това, че няма никакви данни какво е било християнското име на манастира, чието познато название днес идва от турската дума „аладжа“ – шарен. Ако се приеме обаче, че “Аладжа“ са всъщност две думи и „Ал“ е определителен член, то „аджа“ може да се преведе от санскритски като „агнец“ (божий). Друга част от преданията разказват за таен лабиринт от тунели, а тази мистерия се подхранва още повече от наличието на затрупан от скали отвор, който и до ден днешен не е проучен.


Плажът на властта
Хотелите на Златни пясъци граничат с прекрасни бели плажове, но ако ви се иска малко екзотика и непознато изживяване може да мръднете в посока север. Болата е плаж, намиращ се от северната страна на нос Калиакра, който е сред малкото в района с пясъчен бряга. За него е известно, че неведнъж попада в световни класации за най-красивите плажове, но ако трябва да ви разкажем интересен факт, то той е свързан с ограничения достъп, който го е съпътствал години наред. Неземната красота на този плаж е била скрита от очите на гражданите за дълги периоди от време, а причината е, че се е намирал във военна зона и точно през него е минавал така наречения червен телефон на властта между София и Москва, по който са се провеждали най-секретните разговори на тогавашната власт. Днес обаче свободно може да стигнете до него, а истории от онова време се носят от войници карали военната си служба по бреговете му.


Мистични видове
Ако някой от вас се е чудил, защо на север има населено място с името Тюленово, то причината е, че там са можели да се видят тюлени-монаси. Вид, който е бил с доста голяма популация от близо 300 екземпляра до Втората световна война, когато тя драстично се срива, за да се смята за напълно изчезнала след 1984г. Жива са обаче историите за смута, който тюлените са всявали в тогавашната военна зона на Северното черноморие – дори и тогава да се доближиш до тези създания е било трудно и са твърде малко документираните кадри за наличието му. Рибарите и местните все още вперват поглед в морската шир с надежда отново по бреговете да се завърне тюленът, за който наличните в региона прибой, пещери, ниски скали и ветрове се оказва подходящо място за заселване. Друг изчезнал вид от нашата акватория е Черноморската скумрия, чиито улов до преди осемдесет години на дневна база е достигал над половин милион парчета. Пасажите обаче рязко сменят посоката си, заради замърцените тогава води и никога повече не се връщат, лишавайки ни от сребърните си осанки.


Северното черноморие предлага не само разкошни хотели, но и много мистика, която каним да откриете със своите семейства, спирайки се на почивка на Златни пясъци – там където природа и лукс са в симбиоза, която трудно ще намерите другаде.